tippek a flamingo interiors lakberendezőitől!

Ha kicsi a lakás, de magas a belmagasság, akkor a kihasználatlan tereket új élettel tölthetjük meg a galériáknak köszönhetően. Arra gondoltunk, hogy összeszedjük a tapasztalatainkat és azokat a lehetőségeket, amik segíthetnek eligazodni a galéria kialakításánál.

A Flamingo Interiors csapata szakmai támogatással is segíthet, ha galéria kialakítása mellett döntenél.

Galéria előnyei:

 • a lakótér osztottan hasznosítható, így a kihasználatlan terek felhasználása valósulhat meg,
 • értékálló, hiszen az ingatlanon belül hasznos területet növel,
 • látványos megjelenést kölcsönöz,
 • praktikus beépíthetőségek alakulnak ki.

Galéria hátrányai:

 • téli időszakban, fűtés esetén a meleg levegő felfelé száll, tehát a hőmérséklet ingadozó lehet,
 • a fa galéria nyikoroghat és recseghet egy idő után.

Az olyan újépítésű házaknál, ahol eleve galériát terveznek a térbe, funkciójában és kialakításában is máshogy értelmezzük az előnyeit és hátrányait is. Ezeket már így tervezik meg és a szerepük teljesen más lesz, mint azokban a lakásokban, ahol a térszervezés miatt praktikusság szempontjából alakítanak ki galériát.

galériatípusok:

Fekvőgaléria:

Minimum 3 méter belmagasság szükséges a fekvőgaléria kialakításához. Ez egy egyszerű szükségmegoldás, mert nem a kényelmi szempont az elsődleges, hanem a praktikum egy kisebb elszeparált háló kialakítására. Fontos, hogy minimum 2 méter magasságot meg kell hagyni a galéria alatt.

Állógaléria:

Azokat a felületeket, melyeket nem szeretnéd lefesteni, egy maszkolószalaggal ragaszd le. Az alapozót – Tikkurila Otex Akva – vidd fel a tiszta felületre egy rétegben.

galériaépítés alapszabályai:

Teherbírás –

 • a tartógerendák megfelelő kiválasztása és kialakítása.
 • A ház falszerkezetének ellenőriztetése, hiszen komoly súlyt kell kibírnia. A ház szerkezetének feltárása után lehet, hogy plusz alátámasztást igényel a galéria.
 • Ha faanyagból készül a galéria, akkor a fa gerendákat
 • beépítés előtt minimum 6-8 hónapig száraz helyen kell tárolni, hiszen a nedves fa később a kiszáradást követően elkezdhet recsegni.

A galéria alatt minden esetben minimum 2 métert szükséges hagyni. Érdemes a faanyag típusára is odafigyelni: a legjobb, ha ebben az esetben a borovi fenyőt választjuk. A legtartósabb megoldás azonban a masszív zártszelvény vasszerkezet galéria kialakítása. Tartósságot és biztonságot ad, valamint kialakítása is könnyebb. Ne feledkezzünk meg a megfelelő korlátok kialakításáról sem.

Flamingo Interiors ötletek:

Galéria lépcső alatti rész beépítése szekrénnyel, pakoló felületekkel, íróasztallal, adott esetben konyhabútor is megvalósítható, vagy akár egy kamra is.  Ha ezt a galériával egyszerre tervezzük meg és készítjük el, akkor szépen beleilleszthető a térbe. A vízzel való érintkezés után a frissen festett felület megpuhulhat, de ez nem jelent problémát, mert kb. 30 perc száradás után újra megköt.

FONTOS TUDNI:

Mivel a galériákat egyedileg kell megtervezni, ezért lehetőség van egyéni ízlésvilágunk kialakítására. Lehet fa vagy fém a tartó és keretszerkezet. A fa galéria nagyon szép, de idővel nyikoroghat és rendkívül nagy odafigyelést igényel az anyag kezelése, ezért mi a vasszerkezetet javasoljuk több szempontból is.

A VASSZERKEZET FŐBB ELŐNYEI:

 • nem nyikorog, hiszen nem kell kiszáradnia.
 • kisebb szerkezetvastagság is elegendő
 • vékony szerkezet esetén is nagy teherbírású
 • könnyen átalakítható és bővíthető
 • több kreatív tervezési lehetőség van benne -változatosabban formálható és gipszkartonnal is jól borítható

Ahány galéria annyi ötlet valósulhat meg a korlát és a lépcső kialakítására is.

A vas váz hideg érzetet kelt, amit lágyíthatunk a natúr kötél korláttal vagy fa korlát kombinációval. A megjelenése pedig garantáltan elegáns és megnyerő lesz.

Ha a galéria fa, akkor a kovácsoltvas korlát kombinációval, igényes és letisztult környezetet kapunk, ami masszív és időtálló megoldás lehet.

ÉRDekesség

Az üveg korlát előnye, hogy optikailag nagyítja a teret és előkelő megjelenést kölcsönöz a belső térnek. Takarítás szempontjából igényesebb anyagról beszélünk, amit tervezése előtt érdemes jól átgondolni. Szerencsére üvegből már kapható tartós edzett üveg, ami erős ütés hatására nem törik könnyen, de ha mégis, akkor sem törik szilánkokra. Ötletes megoldás, hogy a galériakorlát részét például fa borosládákból alakítsuk ki, ami könyvespolcként is funkcionálhat, így nyerhetünk plusz tároló felületeket.


A megvalósításért vagy további információért keresd bátran kollégáinkat a Flamingo Interiorsnál.