diy tippek a flamingo interiros lakberendezőitől!

Csempefestés avagy fürdőszoba és konyha átalakítása könnyedén!

Hogyan alakíthatod át te magad a fürdőszobádat vagy a konyhádat nagyobb munkálatok nélkül?

Tudjuk jól, hogy a konyha és a fürdőszoba olyan helyiségek, amelyeket ritkábban újítunk fel, de ha meg is tesszük nagy költséggel és elhúzódó poros munkával jár. Erre kínálunk egy pormentes, költséghatékony, egyszerű, de annál inkább látványos megoldást, amit kis kreativitással bárki elvégezhet otthonában. Ha valamilyen oknál fogva már nem kedveljük ezeket a belső tereket, de még működőképesek, a Flamingo Interiors csapata szerint a nagyobb felújítást későbbre is halaszthatjuk.

Mutatjuk is hogyan!

Ez a konyha a 90-es években divatos, rusztikus stílusban lett tervezve: krémmáz díszítéssel, mart bútorokkal, világos, klasszikus falakkal. A tér idővel ódivatúvá vált, de működőképes és masszív, ezért nem feltétlen kell lebontani. Nincs szükség teljes felújításra. A csempe nagyon jó állapotú, ahogy a tömörfa bútorok is, ilyenkor dönthetünk úgy, hogy lefestjük a csempét. A falakat és a mennyezetet pedig csak felfrissítjük.

A mázhoz a Tikkurila Feelings Extra Durable termékét ajánljuk.

Amit érdemes tudni a csempe festékről mindamellett, hogy felfrissíti a csempék megjelenését, kiválóan ellenáll a mosószerekkel és a foltokkal szemben.

A Tikkurila csempefestéknek köszönhetően, megspórolhatjuk az új csempének az árát és a burkoló munkájának költségeit is. Tehát rendkívül költséghatékony. Amennyiben pénztárcája csak egy kisebb átalakítást bír el, érdemes a Tikkurila festékért nyúlni!

Teljes átalakítás lépésről-lépésre:

1. LÉPÉS

Először is alaposan zsírtalanítsd le a felületet. Ehhez használj hígított Tikkurila Maalipesu mosószert 1:10 arányban, azaz egy rész mosószerrel és tíz rész vízzel. Ezután a felületet alaposan öblítsd le sima vízzel és hagyd megszáradni. Ez azért fontos, mert a Tikkurila Maalipesu mosószer feloldja a szennyeződéseket, amelyet el kell távolítani a felületről, ellenkező esetben a festék tapadása nem lesz olyan hatékony. A csempe finomszemcsés csiszolópapírral érdesíthető, majd a teljes felületet porszívóval vagy kefével alaposan porold le.

2. lépés

Azokat a felületeket, melyeket nem szeretnéd lefesteni, egy maszkolószalaggal ragaszd le. Az alapozót – Tikkurila Otex Akva – vidd fel a tiszta felületre egy rétegben.

3. lépés

A színfestéket – Tikkurila Feelings Extra Durable – jól keverd össze egy festőtálba. Két rétegben kend fel a kívánt felületre. A sarkokat, illesztéseket, nehezen hozzáférhető helyeket ecsettel, a csempék felületét bútorfestő hengerrel festjük.
FONTOS! Ecsettel festéskor sörtenyomok maradhatnak, ezért azt azonnal hengerrel kell átdolgozni, hogy a festék minden helyen azonos felületű legyen.

4. lépés

Hagyd 16 órán át száradni. A felvitt rétegek között is hagyd száradni 2-3 órát. Ne felejtsd eltávolítani a festőszalagot minden egyes felvitt réteg után, amíg a festék még nedves, mert ha a felület száradása után szedjük le, könnyen megrepedhet.

5. lépés

Festést és száradt követően, alakíts ki új szilikon réteget a vízázó részekre.

A vízzel való érintkezés után a frissen festett felület megpuhulhat, de ez nem jelent problémát, mert kb. 30 perc száradás után újra megköt.

Fontos tudni:

A festett felület 2 nap múlva használható. Körülbelül egy hónap múlva éri el a kitűzött ellenállását és tartósságát. Addig is érdemes óvatosan bánni vele. Ha a száradási időszak alatt tisztítani kell a felületet, akkor óvatosan puha kefével vagy nedves ruhával lehetséges.

Hogyan kell ápolni a kerámiacsempével festett csempét?

A festett felületek 2 nap múlva használhatóak. A festék egy hónap után nyeri el teljes tulajdonságait. Addig is óvatosan tisztítsa.

Használói vélemények:

“Ami magát a festést illeti, tényleg nagyon gördülékenyen ment minden – a festék vizes bázisú, meglepett a tipikus erős szag hiánya és a szerszámok festés utáni könnyű tisztítása – csak vízzel egyszerűen tisztítható.”

“Érdemes odafigyelni, hogy a festék vastag rétegben fog felkerülni a falra és gyorsan szárad. Amikor az első réteget fested, az illesztéseknél figyelj arra, hogy ne legyen túl sok festék az ecseten. Inkább kevesebb, mint több. Száradás után azonnal szép fényt ad. Óriási előnye, hogy bármilyen árnyalatot választhatunk a Tikkurila Symphony színtáblázatáról, mert mind tökéletesen tud illeszkedni a belső terekhez.”

Szükséges Tikkurila termékek és eszközök csempe festésez:

  • Tikkurila Maalipesu mosószer – a felület megtisztításához,
  • Alapozó tapadóhíd Tikkurila Otex Akva,
  • Színfeték Tikkurila Feelings Extra Durable,
  • Tikkurila Symphony színtáblázatból választottt szín,
  • eszközök: csiszolópapír, ecset, kendő, gittkés, festőhenger,
    maszkolószalag és fólia a festékek szennyeződés elleni védelmére.

ÉRDekesség

Érdekesség, hogy a Tikkurila kifejlesztett egy újdonságot, a Luja Ceramic Tiles termékcsaládot. Ez azért különleges, mert egy termékben megtalálható már a festék és az alapozó is. 2 az 1-ben funkciója eléri, hogy a festéket 2-3 alkalommal elég felvinni a megtisztított felületre és száradni hagyni. Magyarországon még sajnos nem elérhető ez a típus, de dolgozunk rajta, hogy nálunk is beszerezhető legyen.

A megvalósításért vagy további információért keresd bátran kollégáinkat a Flamingo Interiorsnél.