belsőépítészeti tippek és megoldások

Kezdeti lépések

Az árnyékoló kiválasztása nem egyszerű feladat sok szempontot figyelembe kell vennünk és sok kérdés felmerül ilyenkor, hiszen meg kell felelnie a praktikumnak és dekoratív belsőépítészeti szempontoknak. Felmerülhetnek bennünk ezek a kérdések: Milyen típust válasszunk? Milyen anyagból, méretének meghatározása és kiszámolása? Több szempontot figyelembe kell venni: privát szféra megteremtése, természetes fény bejuttatása, enteriőr stílusa. Tapasztalt lakberendezőink természetesen ebben is tudnak segítséget nyújtani a tervezésnél.

különböző textil árnyékoló típusok

Az otthoni dekoráció részét képezik és az árnyékolásban is kulcsfontosságú szerepet játszanak a függönyök és textil árnyékolók. Ezek a praktikus és esztétikus megoldások nemcsak védelmet nyújtanak a napfény, hő és kíváncsi tekintetek ellen, hanem stílusosan is feldobhatják az enteriőrt. Beszéljünk, akkor néhány alternatív megoldásról is, ha épp nem az időtlen klasszikusra, a függönyre gondolunk.
Roletta helyigénye kicsi, kezelése egyszerű.
Római és francia roló praktikus megoldás lehet, hiszen egy lágyabb, finomabb sötétítő fajta.
Reluxa, bár nem textilből készült, de mindenképp az árnyékolókhoz sorolandó, modern terekben nyújthat igazán megfelelő megoldást.
Szalagfüggöny függőlegesen elhelyezett lamellákból áll, hasonlóan praktikus megoldás, mint a reluxa.
Lapfüggöny szélesebb panelekből áll, mint a szalagfüggöny, de hasonlóak.
Pliszé függöny harmonika szerűen simul az ablakszárny keret belső síkjai közé, így íves ablakhoz is tökéletes megoldás lehet.

Függöny

Mielőtt belevágnánk a függöny vásárlásba, érdemes nézelődni, akár Pinteresten, akár az Instagramon, hogy lássuk, milyen függöny megoldások tetszenek nekünk, így mi magunk is eltudjuk képzelni. A tervezésben természetesen lakberendezőink is tudnak segíteni látványtervekkel a megadott méretarányokban, így már az otthonodhoz igazítjuk. Ma már hatalmas anyag választék közül tudunk válogatni függönyök tekintetében, érdemes leszűkíteni az anyagokat először az alábbi szempontok szerint: természetes hatású, vagy inkább glamour-os, elegáns anyagokra vágyunk, fényáteresztő vagy sötétítő megoldást szeretnénk? Egy természetes hatású, natúr vagy fehér színű anyaggal nem lőhetünk mellé, hiszen bármilyen enteriőrbe beleillik. Nagy kínálatban kapható lakberendezési üzletekben függönyök széles választéka, ezek fix méretek. Nagy ablakoknál viszont szükség lesz egyedileg gyártott textíliákra, de egy varrónő segítségével akár a hosszabb fix méretű függönyt is könnyedén átalakíthatjuk.

Függöny méretezése

A következő méretek elengedhetetlenek a függöny méreteinek becsléséhez: belmagasság, nyílászáró magassága és szélessége, párkány magassága és szélessége, az ablak / ajtó teteje és a mennyezet közötti távolság, valamint a nyílászáró melletti bal és jobb oldali hely. A karnis az ablak fölött 25 cm-rel helyezkedik el. Ha van lehetőség mennyezetre szerelni a függönyt, akkor az egy jó és látványos megoldás. A legideálisabb, ha földig érő függönyt csináltatunk.
A karnis ideális túllógása az ablak méretének függvényében változik: 100-150 cm szélességnél 20-20 cm, 150-200 cm-nél 30-30 cm, 200-250 cm-nél 40-40 cm és 250-300 cm-nél 50-50 cm.

Római és francia roló

Az ablak fölé érdemes helyezni, hogy felhúzott állapotban ne takarjon be az ablakból, illetve ne akadályozza annak nyitását. Ha klasszikusabb irányt szeretnénk venni, de a függönyözés nem kivitelezhető, a francia roló jó megoldás lehet. Egy lágyabb finomabb sötétítő, mely lakberendezési szempontból egy nagyon divatos megoldás.

Roletta

Sokféle anyag, szín és minta áll rendelkezésre. Tetőtéri ablakoknál kiváló opció. Modern stílusú helyiségekben szuper megoldás, helyigénye kicsi és a kezelése nagyon egyszerű.

reluxa

Modern stílusú otthonokban nagyon jó megoldást jelenthet. Bár nem textilből, hanem fából vagy alumíniumból készül, egyre szélesebb színválasztékkal – viszont a textilárnyékolók mellett nagy népszerűségnek örvend. A lamellák többféle szélességben rendelhetők. Helyigénye kicsi, működése egyszerű, és a lamellákat pedig kedvünkre állíthatjuk be, hogy minél több fény szűrődhessen be.

Szalag,-Lap függöny

A szalagfüggöny függőleges lamellákból áll. Fából és textilből is készíthetők. Modern otthonoknak és irodáknak is praktikus megoldást jelent. A függőleges elrendezés alacsony belmagasság esetén a magasságérzet növelését is eredményezheti.
A lapfüggöny egy olyan típusú ablakdíszítés, amely hasonlít a szalagfüggönyhöz, azonban szélesebb panelekből áll. A textilpanelek egy szerkezeten helyezkednek el egymás mögött, és lehetővé teszik a hagyományos függönyök minden funkciójának használatát. Ahhoz, hogy az ablak vagy ajtó nyitható legyen, legalább egy lapnyi helyre van szükség az nyílászáró oldalán. Ez egy jó lehetőség minimalista és modern kialakítású terek esetén.

Pliszé függöny

Ez egy olyan egy olyan árnyékoló, amely a harmonika elvén működik, és tökéletesen illeszkedik az ablakszárny belső síkjai közé. Anyaga pliszírozott textília, amelynek porálló tulajdonsága lehetővé teszi könnyű tisztítását. A pliszé árnyékolók változatos kivitelezéssel készülhetnek, beleértve a felülről lefelé és az alulról felfelé húzható változatokat is, így lehetőség van a napfény irányának megfelelő beállításra. Ez a típusú árnyékoló megoldást nyújthat íves ablakokhoz is, széles színválasztékban elérhető, így könnyen harmonizál a környezetünkkel.


miben tud segíteni neked a flamingo interiors?

Hozzád melyik típus áll közelebb?

Ha felújítás előtt állsz és szakszerű csapatra bíznád otthonod belsőépítészeti terveit, kivitelezését, akkor kérj tőlünk személyre szabott árajánlatot. A tervezési folyamat után, az egyik legtapasztaltabb budapesti belsőépítész iroda tagjai segítenek a gyors és tökéletes megvalósításban.
A megvalósításért vagy további információért keresd bátran kollégáinkat a Flamingo Interiorsnál.

Forrás: Fotók Pinterest